Tuesday, 24 February 2009

hati2 mengejar, nanti jatuh.

teksi hijau ini janggal dilihat


kota raya. sekitar jam 10-11 pagi. agak lenggang. berkumandang irama pemuzik jalanan, cerah hari ni. walau tak gempita. tapi masih gemilang. gemilang buat si gadis. punya barang berharga. barang nya berupa beg tanga. walau sedang dipunya tetapi maseh belum habis bayar, "sampai ujung tahun depan maseh ade baki tau" tiba-tiba si gadis memaling dan separuh bertempik. jurukamera hampir melompat,melompat tegak bukan dek jerkahan yang separa itu, tetapi pusingan badan si gadis.

silau sungguh


pemuzik. rancak mengalun dansa, seorang OKU mata, seorang lagi OKU kaki. irama sederhana rancak, keybod du punat ke bunyi arkodian. gitar dari OKU kaki.

rancak si gadis melenggang dengan begnya. melintasi pemuzik jalanan, di hulurkan sepuluh ringgit buat menyemai "hereafter (enjit-enjit semut)" tersenyum si OKU kaki. wah, julung-jululung di hulur sepuluh ringgit. "semoga gadis ini murah rezeki ya" detik dalam hati OKU kaki.


penat langkah-langkah, kasi berenti kejap


bingit, bunyi sang rempit. mencilok-cilok di jalan raya.bangga dengan aksi. bahagian khorus lagu kegemaran yang dimainkan pemuzik jalanan tengelam terus. ah! sayang sekali. sedap bahagian khorusnya. kalau tak silap penulis lebih kurang begini "kuala lumpur, kuala lumpur menyinari hidup ku, kota yang penuh dengan cabaran" lagu ini sering ditayang larut malam semasa penulis kanak-kanak.

bunyi bingit sempit rempit hilang... lega ronga telinga dari himpi mampatan bunyi yang mengundang rasa meluat amat-amat.

HEEeeeyyYY! JANTAN BANJINGAN!!.. jerit suara perempuan. juru kamera melilaukan lensa, dari arah manakah bunyi datang. sebagai pemuzik walau jalanan tetapi bertaraf profesional sepatutnya mereka wajib terus memainkan persembahan mereka "jalan tetap terus jalan, kasi gasak je"

beg si gadis diragut dek mat rempit, pemboncengnya. OKU kaki terkedu melihat si gadis yang pemurah diragut. hendak dibantu tidak berdaya.kiri dan kanan kaki nya tiada. lenggang di kawasan itu.

mana kereta tadi diparking?



zool berjalan perlahan. sekali -sekala memriksa talifon tangan. agak terpana melihat keybod musik kepunyaan pemuzik jalanan. hairan melihat geruh wajah OKU kaki. tetapi malas menambil tahu. kembali menyambung langkah laygn perlahan.

"bang tolong bang" OKU kaki meminta, "tolong ape" zool merasakan sapaan itu ditujukan kepadanya. "tu ade budak perempuan kene ragot, kesian die bang" seakan merintih.
"alah orang bergaduh laki bini tu, buat ape ko nak campurkan aku dengan mereka, ko la pergi tolong sendiri" zool bernada sangat mementing kan diri sendiri. (jarang melihat warga negara begini ya kawan-kawan?)

"kalau saya ada kaki, dh lame saya tolong bang, kesian budak tu beg tanga die kene ragut, tadi baru je die bagi kami duit, sepuluh ringgit, baik budak tu" pinta OKU kaki lagi.

"perempuan ke budak tu, malas la aku tolong" zool. "perempuan la, takan lelaki pulan yang kene ragut" OKU kaki. "sbnarnye aku malas dh nak tolong perempuan ni, nanti kate kite amik kesempatan la , itu la, ini la, nk gode la, aku dh pernah kene dulu. terok naseb baik tak masuk penjara, nanti sikit hari lagi ko pon kene mcm aku"zool.

zool mengimbas peristiwa lalu yang mana antara paling hitam, yang ini lebih hitam peristiwanya dari hitam hati si syaitan.

omeh~

*******nota : zool pemuda bangsat (gelandangan"tidak berumah") jadi cara dan gaya bahasa penceritaan pengalaman zool kepada OKU kaki mengunakan bahasa bangsat.dan dalam carta kasta pon, die tak berkasta.

mereka kini sudah pandai berlakon

waktu gua nak di stesen train, macam biasa la, ade budak pompuan menjerit. tolong..
walau pon gua bukan hero, tapi gua nk cube tolong sebab gua rase gua boleh makan mamt yang sebat beg tangan budak pompuan tu.

motor sedang mencilok


gua pon lari lari lari, kejar kejar kejar..

sedang gigih mencilok tangga tanpa gostan ke depan



kasi pendek cite, gua dapat tangkap itu banjingan brensek, hati gua panas, gua tibai satu kali. tapi orang lain pulak yang tibai lelebih, gua malas nak campo, pasal gua ade interview, nanti pepeluh, leceh. gua dh la jarang semart-semat gini.

gua pon tinggal kan hero-hero pencen yang sibuk tibai banjingan brensek tu. yang penting gua nak pulangkan beg tanga budak pompuan ni.

gua nampak die berjalan kearah gua, jalan sikit laju-laju. dalam hati gua, naseb baik gua dapat bagi balik beg ni. tetibe baru gua nak hulur beg ni. budak pompuan tu pengsan pulak. hurm nih misti tak sarapan pagi ni, pas tuh nak lari kejar beg tangan die. takde stamina, tuh la suruh jogg tanak, tido petang je .

die pengsan, terus jatuh, mcm org takde tulang belakang. gua pon goyang la. jarang hadap orang pengsan-pengsan nih, ini pulak jadi depan mate. aduh. gua dah lambat nak temuduga beb.

takan gua nak tingal kan beg ni, bersama budak pompuan yang pengsan ni. nanti kene amik lagi beg tangan die. gua pon nak cube sedarkan budak pompuan ni, gua pangku die dan sebelah tanga gua kipas kasi angin die dengan beg tanga tu.

orang ramai sibuk bantai banjingan brensek tu lagi. pas tu budak pompuan nih sedar..
bile tau je gua tengah pangku kan die tetibe die marah gua, terus bangun. muke marah, kalah mak tiri.marah giler. kurang hajar punye jantan, ko nak amik kesempatan kt aku ye. mcm tuh la budak pompuan tuh cakap. agak menjerit.

hero-hero tadi bergerombolan datang kat kami, aduh, gua goyang. budak pompuan tuh bebetol kann tudung die. pas tuh ade sati brader yang agak pakcik tuh tanye. kt budak pompuan tu, pas tuh gua dituduh amik kesempatan, merayap-rayap tangan.

bile mase pulak beb, dh la gua tolong die kejar banjingan tu, pas tu die pengsan, gua tolong la. pas tuh budak pompuan tuh ape ntah die bebel kat brader pakcik tu, macam-macam akta die nak sabit kan gua.lepas tuh die kate gua ade tatu kat tangan, itu yang lagi haram nak sentuh die.

memang la gua ade tatu, ini mase kekecik gua ngan family jatuh kapal terbang, tp semua nye selamat, cume gua terpisah dengan petugas yang mencari gua. sbb gua diselamatkan oleh orang asli pribumi. mase tuh kapal terbang tu jatuh kat serawak.
bapak angkat gua la yang tarok tanye tatu nih, sebagai tanye anak angkat die. tak lama kemudian gua dapt jumpa balik famili gua. dan tatu nih kekal.

pas tuh, pakcik brader tuh bagi tau kt budak pompuan tu ape yang gua buat nih betol la takan tak terima kasih lak, dan dah budak pompuan tu pengsan takan nak biar terlentang, brader pakcik tuh pon nampak, gua tak buat ape-ape yang melebihi yang sepatutnye.

lepas tuh budak pompuan tuh salah kan tatu kt tangan gua pulak. apsal ade tatu? apsal tak buang pakai lazer je. haram la, najis la najus la.ape hal. ini bukan gua saje-saje tadah beb. tapi maseh lagi tak sedar-sedar diri salah kan gua yang bertatu ni.

tambang. fewit~


gua hati panas, gua ade interview,gua angkat kaki. tapi budak pompuan tuh ikot gua bebel terus. lahabau! gua buat pekak, gua beli tikket tggu train.

tiba.. fewit itu tidak dilayan

train sampai, tapi budak pompuan tu nye bebel lom sampai noktah lagi. gua masuk, pas tuh die p[on sibuk2 nak bontot gua. gua celah- gelah. dan gua berjaya sampai ke pintu satu lagi, dan gua berjaya lompat keluar dari train tadi. dan terus train tu tutup pintu dan blah, gua nampak budak pompuan tu usha gua dari tingkap. gua jelir lidah sambil tapak tangan gua dua kat tepi pipi lambai-lambai. kasi die panas.

mungkin menunggu untuk difewit

hati gua lagi panas beb, panas menyenggau. kalau gua "bukak mulut misti keluar API".
begini lah, meh gua terus terang kt lu orang yg terase gua tujukan ini pada lu.

tertanya..

weh beb, gua tak panas sangat klu lu bebel pasal gua ade tatu,bende kekal tuh nak buat mcm mane. itu tara hal, biase dah orang sibuk-sibuk nak berfatwa nk bebel-bebel ceramah. dh tepu.

tercari-cari



tapi yang gua tak boleh terima, lu nye tanggapan, lu tuduh gua nk goda lu pulak. nak amik kesempatan. itu gua paling cukup pantang, mmg la gua dh tak bernada nadi. tp bukan gua "lapaq betina" baik gua kejarkan [3 bende yang tak putus walau anak adam itu mati]. memang gua cukup-cukup pantang. kalau gua orang orang putih dh lama gua sebut {mim alip dal alip fa alip kap alip}

bapa anak botol kepada bapa

kalau lu ceramah pasal tatu gua, gua tara hal. itu tanggung jawab. tp jgn la tuduh-tuduh, mentang-mentang la umo-umo mcm gua nih patut dh beranak-pinak, jgn la hina gua sampai mcm tu. memang semua anjing tak tolak bangkai, tapi gua bukan anjing, gua adalah gua. lu nak jadi serama ke , rerama ke, ela dan rama-rama ke burung tiong ke kluang man ke, sinchan ke upin ipin ke, gua tanak amik port. klu lu nak say sori, depan-depan la. memang gua rase amat terhina.amat. kalau gua ade kt everest, misti sungai gangga naik. dan semua pencuci dosa kasi terjun itu gangga. gua ulangi. amat terhina, AMAT...

sang bedal



potong!!.. dari satu sudut,jeritan pengarah... okkkk.. bagus..
kasi bungkuuus!!~~
warga kerja produksi filem melompat. ini adalah shoot terakhir mereka, setelah hampir empat minggu. tonggang terbalik menghabiskan proses pengambaran. tugas mereka dh berakhir, dan hanya perlu menunggu bayaran frasa terakhir.
itu kata janji tuan produser a.k.a. pengeluar filem.

majukan filem demi negara.

bintang biduk di atas tanah;
selepas di patuk betina Tempua;
selagi belum ke dalam tanah;
budi yang baek di kenang jua.

4 comments:

PenagihAyamGoreng said...

terbaik!

situkanghambar said...

terbalik!!~

uyeh, bile hati panas,
semua jadi kucar.

len kali tekop ais pada dada,
klu panas "rimba bara" tekop depan
dan belakang dada.

livb said...

kisah benar kah?cool.

situkanghambar said...

livb<--;
cool? lu berenang dlm ais ke?
len kali pakai la blanket beb.

nanti aku dh jg direktor samarinda nanti, nk buat scene mcm nih la.

huu ;P